ANYAJEGY SZŰRÉS

MIÉRT FONTOS ?

Az anyajegyek (naevusok) lehetnek:

  • veleszületettek,
  • vagy később az élet folyamán kialakuló elváltozások.

Különböző típusúak, attól függően, hogy a bőr melyik rétegéből indulnak ki. A legelterjettebbek a festékes anyajegyek (naevus pigmentosus), amelyek azért különösen fontosak, mert rosszindulatú (malignus) átalakulásuk esetén melanoma malignum alakulhat ki belőlük.

Nagyon fontos tényező még az anyajegyek elhelyezkedése, mivel nem minden felületét tudjuk a bőrünknek ugyanazon módon ellenőrizni.

A szűrővizsgálat megelőző (preventív) eljárás, melynek kapcsán az anyajegyeken észlelt elváltozások alapján csoportosítjuk, illetve kiszűrjük, hogy a vizsgálat időpontjában mutat-e az anyajegy olyan jeleket, ami miatt esetleg később rosszindulatú melanoma alakulhat ki belőle. Ezek az anyajegyek az úgynevezett atipusos (displasticus) naevusok. A vizsgálat kézi nagyítóval, illetve nagyobb felbontású dermatoscoppal történik.

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat, különösen olyan pácienseknél, akik kiterjedten, testszerte rendelkeznek anyajegyekkel. Ezen betegek esetében praktikus a szűrővizsgálat évente kétszeri elvégzése (napozás előtt és napozás után).

Fontos még, hogy a páciens figyelmét felhívjuk arra, hogy bármilyen típusú festékes vagy bőrön lévő egyéb elváltozás sérülése esetén azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

A MELANOMÁRÓL

A rosszindulatú festékes anyajegy (melanoma malignum) a bőr rosszindulatú elváltozásai közül a legagresszívebb, a leggyorsabban áttéteket adó típus. A bőr festéktermelő sejtjeiből alakul ki, leggyakrabban anyajegyek (atipusos = displasticus anyajegyek) talaján.

Gyanús jel, ha az anyajegy megváltozik – ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek:

  • A = asymmetry (aszimmetria): megváltozik az anyajegy alakja, szabálytalanná válik,
  • B = border (szegély): az anyajegy szegélye elmosódottá vagy szabálytalanná válik,
  • C = color (szín): színváltozást mutat, színárnyalatokat ad vagy sötétedik a színe,
  • D = diameter (átmérő): 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata,
  • E = evolving (növekedés): mely vonatkozik a méretére (átmérő), valamint a felszíni változásokra (magasság).

Mindebből következően nagyon fontos:

  • a rendszeres anyajegyszűrés
  • valamint a bőrgyógyász azonnali felkeresése a fenti jelek közül akár már egy előfordulása esetén!