BŐRGYÓGYÁSZATI SZŰRŐVIZSGÁLATOK

MINDEN SZŰRŐVIZSGÁLAT CÉLJA A MEGELŐZÉS / PREVENCIÓ!

A szervezet leghatalmasabb védelmi rendszere a BŐR, mely a találkozási pont a külső (környezeti) hatások és a belső szervek között. A korszerű bőrgyógyászat a kóros bőrelváltozások mögött kóros funkciókat is keres.

A szűrővizsgálatok célja, hogy a betegségeket megelőző állapotokat, valamint az arra hajlamosító kockázati tényezőket korai – lehetőleg panaszmentes – szakaszban felismerjük.

A cél ezen megelőző (preventív) tevékenység kapcsán, hogy a páciens életminőségét, illetve élettartamát megnöveljük egyes rejtett betegségek korai felismerésével.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat célja, hogy felfedezzünk már meglévő bőrbetegségeket vagy a bőrön lévő olyan elváltozásokat, amelyekből esetleg évekig tartó probléma alakulhat ki. Ezzel visszafordíthatatlan folyamatok szövődményének kialakulását előzhetjük meg, valamint belgyógyászati betegségek kezdeti stádiumát is felismerhetjük.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat viszonylag egyszerűen, gyorsan és eredményesen elvégezhető szakorvosi vizsgálattal. A szűrést követően  – amennyiben szükséges – javasolhatjuk a kivizsgálást, illetve a kezelést.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat elvégezhető:

  • a beteg kérésére
  • szakmai indikációval

KIEMELT SZŰRÉSTÍPUSOK

  • Anyajegyszűrés: 

Az anyajegyszűrés ambuláns szakrendelésen elvégezhető, az anyajegyek nagyítóval és dermatoszkóppal történő vizsgálatával.  

Ez egy szűrővizsgálat, amelynek során a bőrön lévő minden típusú anyajegy átvizsgálásra és osztályozásra kerül, melynek során a pácienssel egyeztetjük az anyajegyek típusát. Kiemelten kerülnek szűrésre a diszplasztikus (atípusos) anyajegyek, amelyekből melanoma malignum (festékes anyajegy rosszindulatú daganata) kialakulhat.  

Egyéb bőrön lévő rosszindulatú bőrdaganatok (basalioma, spinalioma) vizsgálata, illetve ellátása ugyanilyen módon történik. 

Ezen vizsgálatokkal pillanatnyi státuszt rögzítünk és egyeztetünk a pácienssel. 

A bőrön lévő egyéb elváltozások (jóindulatú fibrómák, angiómák, időskori bőrjelenségek, atheromák, lipomák) szintén a szűrővizsgálattal is diagnosztizálhatók, igény esetén helyi érzéstelenítésben eltávolíthatók. 

  • Bőrgomba és körömgomba szűrése: 

Foltos bőrgombásodás, körömgombásodás diagnosztizálása és terápiás ellátása. 

  • Bakteriális elváltozások szűrése: 

Szőrtüsző gyulladás (folicullitis), furunculus, carbunculus.

  • Ekcémára utaló bőrelváltozások szűrése:

Endogén-, allergiás-, kontakt-, seborrhoea-s ekcéma.

  • Fejtető, illetve haj rendellenességei:

Seborrhoea, hajhullás.

  • Hajszálér- és visszérelváltozások szűrése.

FONTOS MÉG

A beteg bőrtípusának felmérése, preventív tanácsadás.